Glossary entry

Dutch term or phrase:

Mogelijk heeft ze scherp in, dus krijgt ze een magneet ingebracht.

English translation:

She may have hardware disease, so a cow magnet is inserted

Added to glossary by Johan Venter
Nov 12, 2019 15:59
4 yrs ago
1 viewer *
Dutch term

Mogelijk heeft ze scherp in, dus krijgt ze een magneet ingebracht.

Dutch to English Medical Livestock / Animal Husbandry
This is taken from a conversation between a farmer and people who are looking at a new monitoring system installed in the stable. While they were there it came to their attention that one of the cows was not doing well. The sentence is taken from the following paragraph:

Peter geeft de koe een energiepreparaat tegen slepende melkziekte en schenkt een vloeibare pijnstiller uit over haar rug. ’s Avonds neemt ze nog steeds geen krachtvoer op en Peter besluit haar na het melken in het separatiehok op stro te zetten. ***Mogelijk heeft ze scherp in, dus krijgt ze een magneet ingebracht. **** Een glucose-infuus en wat antibiotica moeten de koe er weer bovenop helpen. De behandeling blijkt effectief. De volgende dag laat het systeem zien dat de koe weer normaal vreet.

The sentence "Mogelijk heeft ze scherp in, dus krijgt ze een magneet ingebracht." has stumped me a bit, Any suggestions?

Thank you in advance.

Discussion

Barend van Zadelhoff Nov 12, 2019:
or just: cage magnet / veterinary cage magnet / ruminal cage magnet

https://tinyurl.com/yggcd8z2
Barend van Zadelhoff Nov 12, 2019:
Yes, (sharp) metal object.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de koeien bij afvoer beschadigingen heeft door vreemde metalen voorwerpen. Metalen voorwerpen kunnen door de koe opgenomen worden en worden niet met de mest uitgescheiden, ze zakken in de koeienpens naar beneden. Ze kunnen de penswand en netmaag beschadigen en ervoor zorgen dat de koe ziek wordt. Ze heeft dan scherp-in.

Een koe stopt met vreten, kreunt en ze reageert pijnlijk als je de rug laat strekken. Een maagmagneet kan ingegeven worden om problemen te voorkomen. De magneet zakt in de pens naar de netmaag en trekt kleine metalen voorwerpen aan die tussen de plastic spijlen [kooi om de magneet] aan de magneet gaan kleven. De voorwerpen kunnen dan de penswand niet meer beschadigen. De magneet blijft levenslang in de de netmaag van de koe, zij heeft hier geen last van.

https://www.schippers.nl/rundvee/transitieperiode/transitie/...
Michael Beijer Nov 12, 2019:
magneet = kooimagneet if a cow stops eating, they can let it swallow a special magnet (‘kooimagneet’) to capture any foreign (metal) objects in the stomach.

Proposed translations

+3
23 mins
Selected

[see below]

scherp-in = Traumatic reticuloperitonitis (TRP) aka Hardware disease
magneet = kooimagneet = cow magnet
Peer comment(s):

agree philgoddard : You beat me by seconds, but I've left my answer for the reference.
1 min
Ha ha. thanks!
agree Kitty Brussaard
23 mins
Thanks!
agree Peter van der Hoek
16 hrs
Thanks!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Thank you to all. Sorry Phil, but as you said, Michael beat you by seconds, so he gets the spoils. :)"
-1
14 mins

inflammation or similar (ontsteking)

Scherp in this context means 'ontsteking' and my sheer guess is that 'magneet' shouldn't be magnet at all but magnesium for relief of stomach pain for example.

--------------------------------------------------
Note added at 16 mins (2019-11-12 16:15:41 GMT)
--------------------------------------------------

Forget my explanation looks like Michael has pinned it.
Peer comment(s):

disagree Michael Beijer : see my ref/comment. see: https://www.agradi.nl/rundvee/maagmagneten/
3 mins
Something went wrong...
+3
23 mins

She may have hardware disease, so a magnet is inserted.

Hardware disease is a common term for bovine traumatic reticuloperitonitis. It is usually caused by the ingestion of a sharp, metallic object. These pieces of metal settle in the reticulum and can irritate or penetrate the lining.[1] It is most common in dairy cattle, but is occasionally seen in beef cattle. It is very rarely reported in any other ruminants.[2] It can be difficult to conclusively diagnose, but can be prevented by the oral administration of a magnet around the time that the animal reaches the age of one year.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Hardware_disease

You learn something new every day!

Peer comment(s):

agree Michael Beijer : Indeed. The life of a translator :-)
4 mins
agree Kitty Brussaard
22 mins
agree Barbara Schmidt, M.A. (X) : agree
17 hrs
Something went wrong...

Reference comments

13 mins
Reference:

refs

see e.g.: http://www.verberneboek.nl/vee/scherp-in-een-koe-die-niet-vr...

‘12. Scherp-in (een koe die niet vreet)

Koeien zijn herkauwers. Ze slikken hun voer snel door en gaan het pas later kauwen. Ze rispen het dan weer op uit de pens. Maar door de haast waarmee ze eerst alles naar binnen schrokken, slikken ze ook vreemde dingen door die toevallig in het voer zitten: steentjes of stukjes ijzerdraad en krammen waarmee de prikkeldraad werd vastgemaakt aan de weidepalen. Die zwaardere dingen worden niet met de mest uitgescheiden maar ze zakken in de koeienpens naar beneden. Vreemd genoeg heeft het dier daar doorgaans geen last van. Alleen als de voorwerpen scherp zijn en de penswand beschadigen of zelfs doorboren, wordt de koe ziek. Ze heeft dan ‘scherp-in’.

Operatie
Een koe die plotseling stopt met vreten en kreunt; waarvan de pens stilligt en die pijnlijk reageert als je haar de rug laat strekken, heeft waarschijnlijk scherp-in. De klassieke behandeling van zo’n koe is een operatie. Bij het plaatselijk verdoofde en staande dier worden de buik en de pens geopend. Helemaal onderin, in het gedeelte dat netmaag heet, bevindt zich doorgaans het scherpe voorwerp dat moet worden verwijderd. In het boek en de film ‘Doctor Vlimmen’ komt bij die operatie een aardappelmesje tevoorschijn.

Magneet
Sinds de jaren zeventig wordt aan zo’n koe met scherp-in meestal een kooimagneet ingegeven. Dat is een magneet die is omgeven door een kooi van plastic spijlen. Hij is circa tien centimeter lang en wordt bij de koe achter in de bek gestopt. Ze slikt die dan moeiteloos in en de magneet zakt door zijn gewicht in de pens naar beneden en komt terecht in de netmaag waar zich de meeste vreemde voorwerpen bevinden. Kleine metalen dingen komen tussen de spijlen aan de magneet vast te zitten. Ze kunnen dan de penswand niet beschadigen. De magneet blijft verder levenslang in de netmaag van de koe zitten. Ze ondervindt daar geen merkbare hinder van.

Spijkers
Het is voor de zevende keer in korte tijd dat ik tot dezelfde diagnose kom op dit bedrijf: de koe heeft scherp-in. De boer reageert geërgerd: “Gij mint zeker dat ik mien koeie spijkers voer!” De vorige patiënten heb ik een kooimagneet ingegeven en ze zijn drie dagen met antibiotica behandeld tegen buikvliesontsteking. Maar het heeft weinig resultaat gehad: vijf van hen zijn door het veefonds overgenomen en geslacht. En nummer zes vreet nu ook al slecht en ze geeft te weinig melk. Dat kan zo niet doorgaan.

Kliniek
Ik stel voor om met deze koe naar de kliniek in Utrecht te gaan. Daar hebben ze een röntgenapparaat met zo’n groot vermogen dat het door een koeienbuik heen kan stralen. Metalen voorwerpen zijn dan goed te zien. Zo kan de diagnose met zekerheid worden gesteld. Of niet, als ik me vergist heb. Dat vindt de boer een goed plan. De zesde koe met scherp-in die hij nog heeft, wil hij dan meenemen.

Koe 1
Op de röntgenfoto’s van de eerder behandelde koe (nr. 6) is de magneet goed te zien. En daaraan zitten diverse kleine metaaldeeltjes. Bovendien zit in de buik, tussen de penswand en het middenrif, een abces. De Utrechtse internisten denken dat dit veroorzaakt moet zijn door een scherp voorwerp dat de penswand heeft doorboord. Maar dat voorwerp zelf is niet te zien. De koe is in slechte conditie en wordt geëuthanaseerd voor de sectie. Het scherpe voorwerp dat op de foto niet was te zien, zal daarbij wel voor de dag komen. Bij de sectie wordt de magneet in de netmaag aangetroffen. Daaraan zit wat kleine rommel van metaal. En vooraan in de buikholte bevindt zich inderdaad een abces zo groot als een tennisbal. Maar daarbij wordt géén scherp voorwerp gevonden, hoe grondig er ook wordt gezocht.

Koe 2
Bij de laatste, nog onbehandelde koe, is op de röntgenfoto’s vaag iets te zien dat op een lang, dun draadstuk lijkt. Het steekt door de penswand heen. Maar zekerheid is er niet: het voorwerp is daarvoor te dun en het beeld te onscherp. De conclusie van het onderzoek luidt: ‘Buikvliesontsteking; mogelijk ten gevolge van een perforerend lang voorwerp vanuit de netmaag.’ Een operatie is te riskant door de aanwezige buikvliesontsteking. Deze koe is nog in redelijke conditie en ze wordt door het fonds overgenomen om door de eigen slager in Brabant te worden geslacht. Mijn eerdere diagnoses blijven dus twijfelachtig, want ze werden niet overtuigend bevestigd.

Slachthuis
De boer en ik gaan samen naar Maren-Kessel waar het dier zal worden geslacht. Misschien kan dit raadsel toch nog worden opgelost? De koe wordt ‘bedwelmd’ met een schietmasker en na de hals-snede bloedt ze leeg. Dan wordt de huid verwijderd en de buik geopend: vier nieuwsgierigen buigen zich voorover; want ook de slager en de keurmeester weten dat hier iets bijzonders aan de hand is. De slager trekt de pens naar achteren om hem los te snijden. En dan wordt daarvóór een dunne ijzerdraad zichtbaar. De keurmeester stroopt zijn mouw op en voelt in het karkas. Voorzichtig trekt hij aan de draad en brengt hem, beetje bij beetje, door de penswand heen en via de buik, naar buiten. De draad is heel dun en wel dertig centimeter lang. Dan valt bij de boer luidruchtig het kwartje: “Verdomme! de voerborstel!”

Voerborstel
Op het voerpad in het midden van de koeienstal worden de voerresten naar de koeien toe geveegd met een grote, ronde borstel achter de tractor. Door slijtage laten op den duur de borstelharen los en die komen in het voer van de koeien terecht. Destijds waren die borstelharen van dun staaldraad. Zelfs die lange draadstukken slikten de koeien blijkbaar door als ze in het voer terechtkwamen. Een kooimagneet pakt zo’n draadstuk wel, maar is te kort om het lange ding onschadelijk te maken: één van de vrije einden kan alsnog door de penswand heen prikken. Het dunne ijzerdraad gaat vervolgens snel roesten. Daardoor vind je het na een paar weken niet meer terug. Tegenwoordig hebben voerborstels haren van kunststof. Die veroorzaken in de koeienpens geen merkbare problemen.


kooimagneet met een lang stuk ijzerdraad’

--------------------------------------------------
Note added at 21 mins (2019-11-12 16:21:00 GMT)
--------------------------------------------------

https://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_disease

Hardware disease is a common term for bovine traumatic reticuloperitonitis. It is usually caused by the ingestion of a sharp, metallic object. These pieces of metal settle in the reticulum and can irritate or penetrate the lining.[1] It is most common in dairy cattle, but is occasionally seen in beef cattle. It is very rarely reported in any other ruminants.[2] It can be difficult to conclusively diagnose, but can be prevented by the oral administration of a magnet around the time that the animal reaches the age of one year.



--------------------------------------------------
Note added at 25 mins (2019-11-12 16:24:31 GMT)
--------------------------------------------------

http://www.dio.nl/wp-content/uploads/2018/11/cattle-hardware...

Subject: Hardware disease, cattle

Problem: Traumatic reticuloperitonitis

Summary: After swallowing metallic objects (such as nails) they will end up into the fore stomach.
There they can perforate the fore stomach wall when the fore stomach contracts, this will cause
leakage of food and bacteria into the peritoneal cavity. The contamination of the peritoneal cavity
causes peritonitis, which can explain the clinical symptoms.
Symptoms: In the course of a few weeks the animals show a loss of appetite, a drop in milk
production and lose weight. Animals can show an increased inspiration rate and body temperature.
The feces are often too dry and not well digested. The animals could show signs of pain (arched back,
groaning when getting up or lying down)
Therapy/ advice: Administration of a magnet orally to prevent further damage caused by the metallic
object. And prolonged administration of broad spectrum antibiotics in order to control the peritonitis is
indicated. You could use antibiotics such as penicillin, streptomycin or neomycin.
Trefwoorden: Hardware disease, milk drop, weight loss, cattle.

--------------------------------------------------
Note added at 27 mins (2019-11-12 16:26:42 GMT)
--------------------------------------------------

the following is stated in the link to the PDF (on http://www.dio.nl/) in the previous reference:

‘Onderwerp: traumatische reticulo-peritonitis (scherp-in)’
Peer comments on this reference comment:

agree Kitty Brussaard : Interesting stuff!
32 mins
Thanks!
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search